Rozhovor se staviteli tratí

Otázky:
1) Jak tě bavila práce „stavěče tratí“ pro GPS 2019?
2) Prostory „šifráků“ máme docela oběhané, překvapil tě prostor něčím?
3) Jak jsi výhody (nevýhody) prostoru využil s ohledem na konkrétní typ závodu?
4) Je něco, co bys závodníkům poradil?

E1 Tomáš Valík:
1) Stavění kontrol v tomto terénu byla výzva, ale zároveň radost. Les a jemu příslušné haldy jsou „fajne“ a tak každá chvíle v lese stála za to. Zároveň jako mlaďáci máme podporu starších a zkušenějších stavěčů, kteří pomohli, když byla nouze.
2) Prostor mě vyloženě nepřekvapil, protože, jak jsi zmínil, je máme dosti oběhané. Věděl jsem tak do čeho jdu z pohledu závodníka, nikoli však stavitele. Toto přineslo nečekané výzvy, ale nakonec jsem je celkem snadno překonal.
3) Tož snad dobře. Závodník ale ať se nenechá mýlit, jelikož se jedná o sprint lesní, takže žádné dlouhé volby postupů mezi paneláky nebudou. Srázy, zídky, údolíčka, rýhy i hustníky, ten les má vše.
4) Koukat pod nohy a kolem sebe. Přece jen se závod běží na břidlicové haldě a jsou zde i příkré srázy, na které je nutné si dávat bacha. Číst kódy a pořadí kontrol, zvláště pak delší kategorie, protože místy budou lampiony nahusto. Nakonec se určitě nezaleknout převýšení, čísla jsou větší než se doopravdy v lese zdají. Tož ať to frčí!

E2 Adam Valík:
1) Jo, celkem mě taková práce bavila. Je to pro mě nová zkušenost a věřím, že se mi do budoucna bude hodit. Je totiž zajímavé pohlédnout na závody i z jiné stránky než z pohledu závodníka.
2) Některé prostory jsou zarostlé trochu více, než bych čekal, ale týká se to jen minima z nich. Prostor mé etapy není nijak velký, ale je to tady krásné a věřím, že se bude závodníkům líbit také.
3) Terén je celkem běhatelný, a tak si myslím, že to bude rychlý závod. V terénu je množství skalek a zbořených zdí, které mé kontroly poněkud přitahovaly. Taky jsou všude břidlice, ale to snad ani není nutno dodávat.
4) Tratě budou někdy velmi zamotané, takže určitě čtěte kódy a dodržte pořadí kontrol. Doufám, že si mou etapu užijete.

E3 Jiří Kostka:
1) Práce mě bavila náramně! Jen teda hodiny v lese ubíhají mnohem rychleji než hodiny u počítače. Ale s nadsázkou říkám, že stavět Silesii, musí být sen každého stavitele …
2) I když do zdejších břidlic jezdíme celkem pravidelně, z prostoru Strážného si toho teda moc nepamatuji. Snad jen, že jsem tehdy běhal dvanáctky a na jedničku jsem proběhl celou mapu napříč … Jinak mě prostor překvapil, prostor je relativně malý, ale zároveň je veliký svou pestrostí a variabilitou. Závodníci se tak mohou těšit na otevřené plošiny, hluboké lomy, ale taky na nepříjemně zavřené rýhy, či strmé srázy. A samozřejmě spoustu břidlic.
3) Vzhledem k velikosti prostoru si troufnu říci, že jsem jej naprosto „vyždímal“. Jako výhodu vidím kompaktnost, díky níž se i do těch nejzajímavějších míst podívají skoro všechny kategorie. Daní za to však je absence jakékoliv cesty/pěšiny. Obzvláště „smajlíkáři“ pak budou muset mít oči skutečně na stopkách, aby jim nějaký ten smajlík neunikl.
4) Určitě číst kódy a pečlivě sledovat zákres trati. Nikdo přece nechce disknout etapu oražením jedné z mnoha cizích kontrol, nebo vynecháním nějakého z mnoha křížení. Taky bych asi doporučil příliš nespěchat, les zde často utíká rychleji, než by kdekdo chtěl… ale víte co? Nakonec si myslím, že se tam ztratíte tak jako tak, takže tam nalítněte co nejrychleji! Čím dřív se ztratíte, tím dřív se pak přece najdete! Nebo ne? Ať se Vám daří!

E4 Vít Čech:
1) Práce mě určitě bavila. Sice to nebylo vždy lehké, ale odměnou budou snad spokojení závodníci.
2) Ano, prostory šifráků máme docela oběhané, takže jediné překvapení pro mě bylo vosí hnízdo, do kterého jsem šlápl při lístečkování (značení kontrol).
3) Prostor jsem využil v rámci možnosti. Nejvíce však byly, samo s sebou, využity oblasti s břidlicí.
4) Vlítněte do toho s restekpem a silnou vůlí! Zelená je opravdu zelená a do šrafů bych se dobrovolně taky moc nepouštěl.