Rozhovor s HR

Mirku, kromě toho, že jsi pro GPS2019 ve funkci hlavního rozhodčího, jsi také otcem konceptu GPS, jak ta myšlenka vlastně vznikla?
V roce 2000 se mi podařilo přesvědčit okolí, že nemůžeme jen jezdit na závody, být pasivním oddílem a nečinně přihlížet. Nástup byl raketový :), až jsme museli záhy přibrzdit (akce pro 2000 závodníků nám ubíraly fyzické i psychické síly). A postupně jsme se ustálili na formátu 400-600 závodníků, kteří se k nám doufám rádi vracejí.

Co bys řekl ke zvoleným terénům, šibry jsou pro nás evergreen, mají ale závodníkům pořád co nabídnout?
Naposledy zde byla GPS v roce 2013, to už je 6 let a dostatečná doba pro návrat. Navíc jedna etapa je v nově zmapované části (tato mapa 1:5000 bude použita vůbec poprvé). Terén je technicky velmi zajímavý, ale také může být nebezpečný (hrany břidlice jsou ostré jako skalpel, raději tam prosím moc nepadejte). U všech trati dbáme hlavně na technickou náročnost. Takže nečekejte, že na lesních sprintech poletíte jako vítr 🙂 často budete rádi, že to ustojíte v chůzi :). O tom, že mají zdejší terény stále co nabídnout, svědčí téměř 600 přihlášených 🙂

Letos by se mohlo zdát, že to je samý sprint. Taky ta měřítka, to je samostatná kapitola, co bys k tomu dodal?
Lesní sprint nelze chápat jako městský sprint (technicky spíše jako krátkou). Chtěli jsme maximálně využít detailnost a vysokou členitost terénu v podrobnějším měřítku. Tak jsme mapy udělali (Zdeněk Lenhart) ve sprintovém klíči. V žádném případě se nejedná o prosté zvětšeniny!
Kdo naše závody zná, ten ví, že se k těmto měřítkům často přikláníme. Vložený sprint (jako seriózní doprovodný závod) zařazujeme téměř vždy, pokud není rovnou v rámci etapy (jako máme letos).

Líbí se mi Tvůj koncept zapojovat širší členstvo do pořádání a taky do života oddílu. Jak se ti daří nacházet talenty pro mapování/stavění/trénink?
Makat přiměřeně musí každý člen oddílu. Pořádáme ročně 20 závodů Okresní ligy, tam si vše začínající pořadatelé odzkouší a postupně přejdou dále :).

S předchozí otázkou také souvisí celkem odvážný krok svěřit vše okolo stavby tratí našim mladým náctiletým klukům. Nebál ses?
Proč bych se měl bát, mají mou školu :). Navíc už taky mají něco za sebou, dosti slušně běhají v áčkách, a tahle práce je pro ně doplňková forma tréninku. Ať pochopí stavbu, mapu i z té druhé strany (jak přemýšlí stavitel, mapař, …). Myslím, že budete mile překvapeni kvalitou tratí, jejich svěžestí a originálností 🙂

Závěrem obecnější dotaz, jaké odhaduješ trendy v OB? Máš nějaké vidění budoucnosti orientačního běhu?
Hlavně bych se nechtěl dočkat toho, že GPS bude mít 4 etapy ve městě:
E1 sprintový prolog na 3 minuty se startovním intervalem 2 sekundy
E2 sprint s hromadným startem na stejné trati.
E3 sprint, startovní interval 5 sekund
E4 sprint s handicapovým startem …

Takže si dovolím být optimistou, protože věřím ve stále zdravý rozvoj našeho sportu.

Přeji všem účastníkům mnoho zdaru a ať se Vám GPS2019 líbí!