Otázky pro HR

Otázky pro hlavního rozhodčího Grand Prix Silesia 2022
(Mirka Hadače, otázky položil Martin schuster … ředitel)———————————————-
1. 
Podle počtu přihlášených by se mohlo zdát, že je „Sileska“ za svým zenitem, prostory se vyčerpaly a dnes meleme jen z posledních sil. 

Odpověď MH:
Grand Prix Silesia se pořádá od roku 2002 nepřerušeně, tzn. letos máme 20 let od prvního ročníku, to znamená, že to je její 21. ročník.

Letos jsme však neměli šťastnou ruku se zvoleným termínem, nejprve jsme se posouvali po kolizi se závody v Jizerkách na konec července. Tohle bylo v ještě větší kolizi se zájmy nájemce honitby. Tak jsme na rychlo, bez hlubšího zvážení, přesouvali na jediný volný termín (bohužel do termínu WMOC a dlouhodobě plánované dovolené). Tak jsme zase o něco zkušenější 

Závodníci si určitě užijí výživný OB na precizních mapách v obtížném terénu.  

Navíc mohu sdělit, že jsme se s klubem ASU dohodli na využití horského prostoru mezi Novou a Starou Vsi u Rýmařova pro závody ŽA a GPS, a to od roku 2024. Prostor Vidnavy vzhledem ke kůrovci teď necháváme chvíli odležet.
———————————————-
2. Lesní prostor Blešky je zmapován tradičně renomovanými borci Mareček, Lenhart, Cigoš, ke kterým nově přibyl Jan Potštejnský. Podařilo se jim mapu sladit tak, aby se závodníkům hezky četla i při přechodu od jednoho autora k druhému?

Odpověď MH:
Mapa je adekvátně zmapována všemi mapaři. Ano, každý má nějaký svůj osobitý styl, ale pro většinu OB závodníků nevnímatelný. Koncepci jsme zvolili tak, že na každou etapu je prostor jediného mapaře (kromě E4).
———————————————-
3. Co vlastně prostor nabízí, není to letos celkem nuda?

Odpověď MH:
Nuda to rozhodně nebude. 

Při prvním procházení kontrol jsem se v lese motal jako malé dítě . Porosty jsou velmi rozmanitých tvarů bez jasného začátku a konce, v tom spousta melioraček, kupek, …. Síť průseků není až tak výrazná jak vypadá na mapě. V lese je spousta borůvčí, náletových hustníků. Místo agresivního podrostu se objevuje jen příjemně ztěžující běh, lesní tráva.
———————————————-
4. Organizátoři GPS se v minulosti nebáli novátorských prvků. Co všechno už tady bylo, umělé objekty, lesní sprinty s výběrem kontrol, popisy jen na mapě … Najdeme na letošní GPS taky něco zajímavého?

Odpověď MH:
Tak letos snad jen to, že většina kategorií běží na mapě 1:7500. Popisy už pár let dáváme i ve 2. koridoru.
Umělé objekty, divácky zajímavé úseky s mnoha kontrolami ….. to si necháváme na příští rok na MČR sprint a spritové štafety.
———————————————-
5. Koncept letních vícedenních závodů, jaký mají vlastně smysl? Neměli bychom se při absenci atraktivních terénů přizpůsobit „moderním“ trendům? Vybudovat hezký camp, atraktivní ceny, pivní štafety, nějaké to disco …?

Odpověď MH:
Tak jedna věc je co bychom chtěli nebo měli a druhá je realita. Dnes vlastníci lesů mají své lukrativní zájmy. Vlastníci luk pobírají dotace a nechtějí o ně přijít, tak třeba o nějakém stanovém campu nechtějí ani slyšet.
Takže nakonec jsme rádi, že vůbec máme prostor pro centrum (abychom na něm ještě dělali společenská setkání OB s randálem, jak bývalo zažito dříve, se čím dál více vzdaluje).

A pivní štafety na oficiální akci, to je spíše taková dost velká kaňka.
———————————————-
6. Zpátky k závodům a stavbě tratí, vidíme tam nová jména, jak se mladým podařilo tratě postavit. Přece jen, máme jeden prostor a 4 etapy …?

Odpověď MH:
Prostor jednotlivých etap je převážně oddělen výraznou cestou. Nová mladá jména jsou vše zkušení orientační běžci. Mají často odvážnější pojetí stavby, ale v rámci zadání .
Určitě postavili tratě ke sportovní spokojenosti účastníků.
———————————————-
7. Nějaký vzkaz či doporučení závodníkům?

Odpověď MH:
Vždy vědět kam běžím a kam mám dojít. Každý krok mít jištěný směrově buzolou. Neodfláknout žádný náběh na kontrolu. Mít neustále plán.

Děkuji za rozhovor!